Par labām eļļām virtuvē: kokosriekstu eļļa

27.08.2014
Par labām eļļām virtuvē: kokosriekstu eļļa

Ja mēs virzāmies no olīveļļas izcelsmes vietas virzienā uz ekvatoru, mēs atrodam daudz kokosriekstu palmu ar milzīgiem kokosriekstiem. Kokosriekstu palma - brīnišķīgs augs. Tās lapas izmanto kā celtniecības materiālu, un augļi rūpniecībai nodrošina daudzus pārtikas produktus un izejvielas.

No viena rieksta - daudz vērtīgu produktu

Kokosriekstu eļļu izspiež no jau sacietējuša kokosa. Kamēr kokosrieksts nav nogatavojies, to atverot, Jūs pamanīsiet kokosriekstu ūdeni - lielisku izotonisku dzērienu. Kokosriekstu eļļu atšķaida, iegūstot kokosriekstu pienu un krējumu (krēmu).

Tāpat kā jebkurš cits rieksts, kokosrieksts var būt gan veselīgs, gan svaigs, vai arī ne pārāk labs: nonākot tiešā saulē, sapelējot u.t.t. Kokosriekstu eļļa tiek spiesta no veselīgiem un svaigiem riekstiem. Ja eļļa šādā veidā tiek izspiesta no sliktiem riekstiem, tai var piemist nepatīkama smaka un tā ātri bojājas. Rafinēta kokosriekstu eļļa ir izgatavota no zemākas kvalitātes riekstiem ar temperatūras un šķīdinātāju palīdzību. Tā ir bez smaržas vai ar mākslīgām smaržvielām.

Nav jāpieņem, ka kosmētikas un tīrīšanas līdzekļos tiek izmantoti zemākas kvalitātes kokosrieksti. Nekas tamlīdzīgs, augstas kvalitātes krēmu, masku, mazgāšanas līdzekļu, šampūnu, ziepju un pat tīrīšanas līdzekļu ražotāji izmanto augstas kvalitātes kokosriekstus. Viņi patērē daudz kokosriekstu, jo neviens cits dabīgais materiāls nemazgā tik efektīvi. Kokosriekstu eļļa lieliski baro un mitrina ādu un matus. Piemērots praktiski visiem ādas tipiem. Vasarā ķermenim uzklātā kokosriekstu eļļa vēsina un aizsargā no saules. Kokosriekstu eļļa ir piemērota matu galu eļļošanai un kā matu maska. Ir ērti eļļot sausas vai sakairinātas rokas un lūpas.

Holesterīna mīts

Kokosriekstu eļļas īpašības ir unikālas. Atšķirībā no saulespuķu, linsēklu vai olīveļļām, kuras mums ir pazīstamākas, tā nebaidās no temperatūras izmaiņām. Zem 25° C grādu sliekšņa tai ir cieta konsistence un temperatūrai paaugstinoties, tā kļūst šķidra. Iespējams, ka Jūs neatpazīsiet savu kokosriekstu eļļu, kas vasaras karstumā atrodas caurspīdīgā traukā.

Cietā kokosriekstu eļļa ir pilnīgi balta, izkususi - bālgana, atgādina pienainu ūdeni. Tā ir ļoti stabila eļļa, kas ilgstoši saglabā savas īpašības, to var karsēt, neriskējot radīt toksiskas transtaukskābes. Tai piemīt pašsaglabājošas īpašības.

Tāpat kā citi augi un to tauki, kokosrieksts nesatur holesterīnu. To ir vērts īpaši uzsvērt, jo jau sen klīst mīts, ka kokosriekstu un palmu eļļās (kurās pārsvarā ir piesātinātās taukskābes) ir augsts holesterīna līmenis un tāpēc tās ir kaitīgas veselībai. Mēs atgriezīsimies pie mītiem, taču pārsteidzoši ir tas, ka šis mīts ir tik izplatīts. Daži ārsti Lietuvā joprojām saviem pacientiem liek izvairīties no šīs eļļas, saucot to par holesterīna avotu. Tajā laikā kokosriekstu eļļa bija populāra Vācijā, to cilvēku vidū, kuriem rūp holesterīns. Biezās konsistences dēļ to var izmantot sviesta vietā - smērēt uz maizes vai cepot kūkas.

Kā atšķirt labu no sliktas?

Tiek ražoti dažādi maisījumi ar garšaugiem un sēklām, kurus ir ērti izmantot sviestmaizēs. Daži konditorejas izstrādājumi nevarēs iztikt bez sviesta, piemēram, Napoleona kūka, taču to var pievienot citām kūkām un smalkmaizītēm, nebaidoties sabojāt garšu. Kokosriekstu eļļa ir piemērota cepot kartupeļus, pankūkas, vārot sautējumu, gatavojot desertus, ar to var ērti ietaukot cepampannas. Ājurvēdas pavāri apgalvo, ka neviena cita eļļa neatklāj grauzdētu garšvielu garšu un aromātu tik labi, kā to dara kokosriekstu eļļa.

Dažreiz tiek uzskatīts, ka cepšanas laikā šī eļļa tiek patērēta daudz, jo tā ātri uzsūcas (uzsūcas gan ādā, gan pankūkās). Bet iegaumējiet, ja panna ir kvalitatīva, kokosriekstu eļļā ceptas pankūkas nepiedegs, tās būs vienkārši sausākas nekā tad, ja ceptas sviestā vai saulespuķu eļļā.

auksti spiestai kokosriekstu eļļai piemīt viegla kokosriekstu smarža. Dažiem tas asociējas ar "kokosriekstu" konfektēm, tāpēc šī eļļa tiek uzskatīta par saldu. Tomēr pašai eļļai nav salduma, tādēļ tas nav vienīgi deserts.

Kā atpazīt auksti spiestu kokosriekstu eļļu? Tas būtu jāņem vērā, jo tirgū ir pieejamas daudzas rafinētas kokosriekstu eļļas. Tāpat kā jebkurai rafinētai eļļai, tai nepiemīt augam raksturīgā smarža. Pasmaržojot rafinēto eļļu, mēs jūtam, ka smarža nav dabiska, tāpēc tā ir viegli atšķirama.

Pirmkārt, Jums vajadzētu izlasīt etiķeti, kurā norādīts, vai eļļa ir auksti presēta vai rafinēta. Tiesa, dažreiz vārds rafinēts tiks aprakstīts ļoti sīkiem burtiem, taču uzmanīgi lasot, to var atrast. Līdzīgi kā citu eļļu gadījumā, arī rafinētas un nerafinētas kokosriekstu eļļas cenas ievērojami atšķiras. Būtu dīvaini, ja būtu savādāk. Atliek vien piebilst, ka spiežot auksti presētas eļļas, netiek izmantoti speciāli šķīdinātāji, eļļa netiek uzkarsēta, un izejmateriāla kvalitātei jābūt nevainojamai.

Izvairieties no hidrogenētiem taukiem

Tā kā kokosriekstu eļļa ir stabila, tai, atšķirībā no linsēklu vai saulespuķu eļļas, nav nepieciešami tumša stikla vai metāla uzglabāšanas trauki. To var iesaiņot arī vienkāršāk.

Kokosriekstu eļļa ir alternatīva ne tikai sviestam, bet arī hidrogenētiem taukiem. Hidrogenētos taukus ļoti plaši izmanto konditorejas izstrādājumu nozarē un pārtikas rūpniecībā kopumā. Tos ražo no šķidrām eļļām, parasti no rapšu, sojas pupiņu, saulespuķu, veidojot cietus savienojumus ar ūdeņradi. Tirgus nodrošināšanai ar izejvielām, rapšu, sojas pupiņu, kukurūzas audzētāji un rūpniecisko eļļu ražotāji, ASV ir uzsāka plašus ekonomiskos pasākumus pret tropiskajām eļļām. Tika veikti ne tikai propagandas pasākumi, apgalvojot, ka kokosriekstu un palmu eļļas satur holesterīnu, tām arī tika pievienotas muitas nodevas un citi ierobežojumi.

šodien tiek atzīts, ka hidrogenētie tauki nelabvēlīgi ietekmē mūsu ķermeni. Ekoloģiskās pārtikas standarti parasti aizliedz izmantot hidrogenētos taukus.

Neskatoties uz jaunāko informāciju par hidrogenētu tauku ļaunumu, tie, tāpat kā rafinētās eļļas, joprojām ir ļoti populāri. Galvenokārt tāpēc, ka tie ir daudz lētāki. Ievērojami lētāki. Šo cenu atšķirību var pamanīt, salīdzinot konditorejas izstrādājumu cenas Lietuvas kafejnīcās. Viena cena, ja cepta ar sviestu, otra cena, ja ar hidrogenētiem taukiem (šajā gadījumā neatkarīgi no tā, no kādām primārajām izejvielām tie ir ražoti).

Kokosriekstu eļļa šajā gadījumā ir alternatīva sviestam. Dažiem pieņemamāks būs sviests, dažiem kokosriekstu eļļa, taču neviens no tiem nav kaitīgs cilvēkam. Salīdzinot tos savā starpā, taukskābju sastāvs ir līdzīgs. Kokosriekstu eļļa ir augu izcelsmes, tajā nav holesterīna, toties sviestam ir dzīvnieku izcelsme, tajā ir vairāk vitamīnu. Kokosriekstu eļļa ir viegli absorbējami tauki, kas nodrošina sāta sajūtu. Tādēļ tā ir īpaši populāra sportistu vidū, fizisku darbu strādājošo un lieko svaru metošo vidū.

Ja gadījumā Jums negaršo kokosriekstu eļļa, pamēģiniet ieeļļot savu ķermeni ar to. Šī eļļa ir pārsteidzoša ar tās daudzpusību - to var likt uz maizes, uz sejas vai matiem, uz pannas, kūkās, izmantot kā pamatu dažādām ziedēm.

Autore: Veselīga dzīvesveida pētniece Guoda Azguridiene. Raksts ņemts no portāla Grynas.lt (2013 g.)

Saistītie produkti

leaf
Reģistrējieties jaunumu vēstulei un saņemiet -10% atlaidi nākamajam pirkumam