Par sezama eļļu kosmētikā

04.01.2015
Par sezama eļļu kosmētikā

Sezams ir viengadējs zālaugs, kas, domājams, ir cēlies Āfrikā un vēlāk izplatījies uz citām tropiskām valstīm visā pasaulē. Ir vairākas sugas, taču visvērtīgākā un visizplatītākā suga ir Indijas sezams (Sesamum indicum). Sēklas ir dažādās krāsās: brūnganas, dzeltenīgas, pat melnas un baltas, ko ieskauj pacieta miziņa. Parasti veikalos sastopamās gandrīz baltās sezama sēklas ir izlobītas no miziņām. Melnā sezama sēklas visbiežāk sastopamas Tālo Austrumu virtuvē, savukārt gaišākās sugas visbiežāk sastopamas Rietumos un Tuvajos Austrumos. Sezams jau sen tiek izmantots pārtikā kā garšviela vai eļļa, kā arī kosmētikā un pat ārstniecībā.

Sezama sēklas tiek uzskatītas par vecāko eļļas kultūru. Senajās kultūrās skaistumkopšanas procedūrās plaši lietoja sezamu, sevišķi Indijas sievietes no seniem laikiem lietoja sezamu matu un ādas kopšanā. Visu veidu sezama eļļa būtībā ir ļoti līdzīga pēc sastāva un īpašībām. Dažos reģionos melnā sezama sēklu eļļa (Sesamum indicum L) tiek atzīta par vērtīgāku. Tās garša ir izteiksmīgāka nekā citu (gaišo) sezama sugu, tomēr tās uzturvērtības un ietekme uz organismu maz atšķiras. Izvēloties sezama eļļu, svarīgāks ir nevis veids, bet gan eļļas kvalitāte - tās apstrādes un presēšanas tehnoloģijas. Tikai auksti presētai eļļai piemīt minētās īpašības, tāpēc vienmēr pievērsiet uzmanību, lai tā nebūtu rafinēta.

 auksti spiestai sezama eļļai ir specifiska sezamam raksturīga maiga garša un aromāts, kas nedaudz atgādina riekstus. Tāpat kā jebkurā aukstās (mehāniskās) preses eļļā, tajā var būt nogulsnes. Tikai mākslīgās (minerālu) un rafinētās eļļas ir pilnīgi dzidras, bez garšas un bez smaržas. Apmēram 42% nerafinētas sezama eļļas sastāv no polinepiesātinātajām taukskābēm omega-6 (linolskābe), 40% mononepiesātināto, apmēram 15% piesātināto, alfa un gamma tokoferolu, fenola (sesamols), lignāniem, lecitīna, fitosterīniem. Tas ir labs E vitamīna avots - 100 g sezama eļļas satur apmēram 80–90 mg gamma-tokoferola, kas ir 7 ieteicamās E vitamīna dienas devas. Auksti presēta sezama eļļa ir bagāta ar dažādiem augu sterīniem - tā satur galvenokārt beta-sitosterīnu (~ 60 mg / 100 g), kampesterolu (10-20 mg), stigmasterolu (~ 5 mg), Δ-avenasterolu (~ 7 mg). Augu sterīniem ir pierādīta iedarbība holesterīna līmeņa pazemināšanā asinīs. Tā satur A un B vitamīnu kompleksu, mikroelementus: magniju, cinku, varu, kalciju, dzelzi. Eļļai ir ilgs glabāšanas laiks, pateicoties augstajam antioksidantu saturam.

Tā kā sezama eļļai ir viegla tekstūra, tā viegli uzsūcas, neatstājot taukainu sajūtu. Ir vērts atzīmēt, ka daudzi cilvēki baidās izmantot eļļu ķermeņa kopšanai, jo tā it kā aizsprostojot ādas poras. Tomēr to dara tikai minerāleļļa (naftas produkts), kas diemžēl joprojām ir tik populāra, ka ir sabojājusi vecākās un dabīgākās kosmētikas - dabīgās eļļas - reputāciju. Sezama eļļa iekļūst dziļi ādā, tādējādi palīdzot aktīvās sastāvdaļas, augu ekstraktus un ēteriskās eļļas pārnest uz dziļākajiem ādas slāņiem. Tai ir sildošs efekts, uzlabo asinsriti un attīra ādu. Tā ir diezgan labi panesama un nekairina ādu (bet ir izņēmumi - var izraisīt alerģiju). Šo īpašību dēļ sezama eļļa ir īpaši piemērota kā pamata bāzes eļļa sejas un ķermeņa masāžai, piemērota pat zīdaiņiem un bērniem.

šī eļļa ir viena no galvenajiem tautas medicīnas līdzekļiem Indijā. Ājurvēdā tā ir ļoti rekomendējama ikdienas ķermeņa masāžai. Eļļas masāža aizsargā pret muskuļu stīvumu, sausu ādu, dažādām ādas slimībām. Tā dod ķermenim spēku, harmonizē došas. Ir ļoti noderīgi veikt šādu masāžu katru rītu, bet, ja nav laika, to var izdarīt vismaz divas reizes nedēļā vai ik pēc trim dienām 5-10 minūtes. Brīvdienās varat veltīt vairāk laika masāžai (apmēram 20-30 minūtes). Pēc masāžas ir ieteicams atpūsties un nomazgāties. Sezama eļļa ar tik izcilām īpašībām ir daudz labāka ādai nekā krēms vai losjons. Vakarā ieteicams vispirms dažas minūtes viegli masēt galvu ar eļļu. Galvas masāža aizsargā pret galvassāpēm, novērš matu izkrišanu, novērš bezmiegu, nervu sistēmas slimības un maņu orgānu disfunkcijas. Pēc galvas masāžas pabeigšanas ar eļļu, ir lietderīgi masēt citas ķermeņa daļas (Dr. Partap Chauhan "Ājurvēda. Dzīve un veselības zinātne ", 2006). Pēc vakara sezama eļļas galvas masāžas, nevajadzētu steigties izmazgāt matus ar dabīgu šampūnu, daudz lietderīgāk to darīt no rīta, lai eļļa matus barotu nakts laikā.

Sezama eļļa ir piemērota visiem ādas tipiem, bet īpaši sausai ādai. Labi mitrina, mīkstina ādu, nodrošina to ar vērtīgām vielām, ir labs antioksidants. Antioksidantu pārpilnība var palīdzēt samazināt sīkas grumbiņas un ilgāk saglabāt jauneklīgu ādu. Sezama eļļa ir noderīga dažādu ādas slimību gadījumā, piemēram, psoriāze, ekzēma. Izmanto arī pūtīšu profilaksei, jo tai ir savelkošas īpašības. Piešķir ādai veselīgu mirdzumu.

Vasarā sezama eļļa ir viena no noderīgākajām. Tā labi mitrina, tai piemīt antioksidanta un saules aizsardzības īpašības, vienlaikus veicinot ādas iedegumu. Tomēr nevajadzētu aizmirst, ka eļļu aizsardzība pret sauli ir mazāka nekā mehāniskiem vai ķīmiskiem saules aizsargkrēmiem. Sezama eļļu var lietot uz visa ķermeņa gan pirms, gan pēc sauļošanās (vēlams kombinācijā ar dabīgu sauļošanās līdzekli ar mehānisku filtru). Tas aizsargās ādu no saules un apkārtējās vides kaitīgās ietekmes un mazinās kairinājumu. Sezama eļļa palīdz ādas šūnām ātrāk atjaunoties. Nomierinoša, piemērota masāžai pirms gulētiešanas.

šī eļļa baro ne tikai ādu, bet arī matus. Kā mēs jau rakstījām, to var izmantot galvas ādas masēšanai, eļļot matus visā garumā - tā būs arī lieliska matu maska, kas tiem piešķirs spīdumu un barību, kā arī nāks par labu prātam un emocijām. Sezama eļļa ir ļoti labvēlīga sausai, blaugznainai galvas ādai.

Ir ļoti svarīgi pieminēt, ka sezama eļļa labi darbojas pret iekaisumu. Pētījumi liecina, ka mutes skalošana uz dažām minūtēm katru dienu palīdz samazināt baktēriju skaitu, kas izraisa gingivītu. Noderīga arī saaukstēšanās gadījumos.

Rakstu sagatavoja Brigita Rimkūnė.

Saistītie produkti

leaf
Reģistrējieties jaunumu vēstulei un saņemiet -10% atlaidi nākamajam pirkumam