Par kokosriekstu eļļu kosmētikā

16.06.2015
Par kokosriekstu eļļu kosmētikā

Kokosriekstu eļļa ir viena no smaržīgākajām eļļām un ļoti iecienīta daudziem. Tā tiek spiesta no riekstu kokosiem, tā ir balta, taukaina, krēmveida konsistences un ārkārtīgi garšīga, lieliski piemērota ne tikai pārtikas gatavošanai (cepšanai, vārīšanai, sautēšanai, cepšanai vai smērēšanai uz maizes), bet arī visa ķermeņa kopšanai. Tā, iespējams, ir kosmētikā visplašāk izmantotā dabīgā eļļa - kā pamats dabīgajai kosmētikai vai pati par sevi. Tā ir iekļauta daudzu kosmētikas līdzekļu sastāvā, to izmanto matu, sejas un visa ķermeņa ādas kopšanā, kā arī masāžās, ziepju ražošanā, kā pamatu dažādām ziedēm. Tajā dominē piesātinātās taukskābes, tāpēc eļļa netiek absorbēta ļoti ātri, tā ir jāiemasē, bet neatstāj treknuma sajūtu. Tā ir šķidra aptuveni 25˚C temperatūrā un sacietē temperatūrā zem 23–24ºC, bet viegli izkūst starp plaukstām.

Ieteicams, pirmkārt, normālai ādai, bet lieliski piemērots sausai un citu tipu sejas ādai, niezošai galvas ādai, matiem. Kokosriekstu eļļa lieliski mitrina, palīdz saglabāt ādu maigu un elastīgu. Samazina ādas zvīņošanos un niezi, aizsargā pret apkārtējās vides negatīvo iedarbību, piemēram, karstumu vai sauli - satur dabīgu filtru pret UV stariem. Piemīt atvēsinošs efekts. Nomierina kairinātu, saplaisājušu ādu. Piemērots lūpu kopšanai, īpaši vasarā. Tas uzreiz atjauno ādas dabiskās aizsargājošās īpašības. Novērš grumbu un vecuma plankumu agrīnu veidošanos, palīdz brūcēm ātrāk sadzīt. Tā palīdz ādai reģenerēties un sadzīt, bez tam tai ir ilgstošs darbības laiks. Pētījumi rāda, ka kokosriekstu eļļas antioksidantu īpašības novērš priekšlaicīgu ādas novecošanos un grumbu veidošanos. Antioksidanti ir ļoti svarīgi, aizsargājot ādu no brīvajiem radikāļiem, kas noārda ādas saistaudus un noved pie grumbu veidošanās. Kokosriekstu eļļa ir labs mīkstinošs līdzeklis (taukaina viela, kas mitrina, mīkstina un aizsargā ādu no ārējiem kairinātājiem).

Kokosriekstu eļļa arī atjauno bojātus un sausus matus, palīdz uzlabot to struktūru, tie kļūst mīksti, elastīgi, piešķir matiem spīdumu. Skaistumkopšanas eksperti apgalvo, ka kokosriekstu eļļa ir lielisks matu kondicionieris. Tas baro, mīkstina matus un galvas ādu. Tīru kokosriekstu eļļu var uzklāt uz sausiem matiem no saknēm līdz galiņiem un pēc pāris stundām izmazgāt ar šampūnu - tā būs lieliska matu maska. Kokosriekstu eļļa ir noderīga arī trausliem un lūztošiem matu galiem. Uz matu galiem, kas vēl ir mitri pēc mazgāšanas, uzklājiet ļoti nelielu daudzumu eļļas, bet nepārcentieties, jo tad kokosriekstu eļļa radīs mitru matu efektu / sataukos matus.

No kokosriekstiem iegūstamie materiāli, ko tālāk izmanto kosmētikas ražošanā: Cetyl Alcohol, Coconut Oil-Corn Oil Soap, Coconut Fatty Alcohol, Coco Glucoside un citi. No kokosriekstu eļļas Aubrey ražo kokosriekstu taukskābju krēmīgu bāzi, kuru pēc tam izmanto kondicionieru un citu krēmu ražošanā. Šīs krēma bāzes ražošanā tiek izmantots cetilspirts (Cetyl Alcohol), par kuru varat vairāk lasīt šeit. Kokosrieksta glikozīds (Coco Glucoside) ir viena no nedaudzajām vielām, kas aizstāj skarbās attīrošās vielas dabīgajos un ekoloģiskajos šampūnos un mazgāšanas līdzekļos. Tas darbojas maigāk, aizsargā ādu, nekairina to, bet efektīvi mazgā.

Rakstu sagatavoja Brigita Rimkūnė.

Saistītie produkti

leaf
Reģistrējieties jaunumu vēstulei un saņemiet -10% atlaidi nākamajam pirkumam