Par avokado eļļu kosmētikā

27.08.2014
Par avokado eļļu kosmētikā

Avokado eļļu, tāpat kā olīvu vai smiltsērkšķu eļļas, ražo no augļu mīkstuma. Tā tiek izspiesta no avokado mūžzaļo koku augļiem, kas pieder pie lauru koku dzimtas (latīņu: Lauracae). Priekšroka tiek dota tiem, kuri jau ir nobrieduši. Avokado koki, kuru augstums sasniedz līdz 15 metriem, aug Amerikas kontinenta tropiskajās un subtropu daļās, Makaronēzijas salās un Dienvidaustrumu Āzijā. Pirms presēšanas avokado augļus nomizo un izņem lielos kauliņus, tad augļus sasmalcina un visbeidzot žāvē. Žāvētas avokado šķēlītes sasmalcina un izspiež aukstu eļļu.

Nerafinēta augstākās kvalitātes mehāniski presēta avokado eļļa ir duļķaina, no dzeltenīgi zaļas nokrāsas līdz tumši zaļai - tāpat kā augļi. Atkarībā no sugas (ir vairāk nekā 400 no tām, un tās ir sadalītas 3 grupās: Meksikas, Gvatemalas un Antiļu salās) avokado augļi mēdz būt attiecīgi gaišāk vai tumšāk zaļi. Bāla eļļas nokrāsa norāda uz to, ka eļļa ir rafinēta. Mehāniski presēta avokado eļļa ir pazīstama arī kā "tīra eļļa".

Avokado eļļu raksturo ārkārtīgi augsts nepārziepjojamo vielu saturs, t.i. fitosterīni, fosfolipīdi (lecitīns) un taukos šķīstošie A, E un D vitamīni (vairāk nekā pienā atrodamie). Literatūrā aprakstītais nepārziepjojamo vielu daudzums ir ļoti atšķirīgs: daži avoti ziņo līdz 8% (ieskaitot lecitīnu), citi - aptuveni 2%. Tāpat avokado eļļa satur arī karotinoīdus, skvalēnu. Alfa-tokoferols aptuveni 8-15 mg/100 g. Un tas aktīvi iesaistās ādas vielmaiņā.

Tā kā avokado eļļa satur tikai apmēram 9-15% polinepiesātināto taukskābju (konkrētāk - linolskābes) un 15-23% piesātinātu palmitīnskābes taukskābju, tā ir karstumizturīga. To var ātri uzkarsēt. Tomēr jāizvairās no temperatūras, kas pārsniedz 75°C, un eļļu nedrīkst pārkarsēt, lai uzturētu pēc iespējas lielāku alfa-tokoferola saturu. Tajā ir atrodama aptuveni 47-70% oleīnskābe un aptuveni 5-13% palmitoleīna skābe. Tauki un citas avokado eļļas sastāvdaļas mainās atkarībā no avokado audzēšanas reģiona un augļu gatavības pakāpes.

Avokado mīkstums un eļļa tiek izmantoti pārtikā tūkstošiem gadu, bet ir lieliski piemēroti arī kā ādas un matu kopšanas līdzekļi. Tā ir aktīva viela, kas ir pilna ar vērtīgām vielām. Šīs eļļas izmantošana nāk no tropu reģioniem, kur aug avokado koki. Vietējie iedzīvotāji avokado eļļu uzklāj tieši uz ādas, lai pasargātu to no karstuma un saules negatīvās ietekmes. Šīs eļļas pozitīvā ietekme uz sausu un zvīņainu ādu bija zināma jau pirms vairākiem simtiem gadu.

mūsdienās avokado eļļu izmanto daudzu dažādu produktu ražošanā. To var izmantot gan atsevišķi, gan maisījumos ar citām vērtīgām eļļām. Piemērots acu plakstiņu, kakla un visa ķermeņa ikdienas kopšanai. Plaši izmanto kā masāžas eļļu, ieteicams lietot arī nagu stiprināšanai. Piešķir ārējiem ādas slāņiem īpašu maigumu. To bieži pievieno ekzēmas ārstēšanai paredzētos līdzekļos, jo avokado eļļa nomierina ādu. Piemērota arī citām ādas slimību ārstēšanām, piemēram, pūtītēm.

Tā stimulē šūnu reģenerācijas procesus un visbiežāk tiek izmantota sausai, zvīņotai ādai un matu kopšanai, gan avokado mīkstums, gan eļļa veicina matu augšanu, kā arī pavājinoties ādas barjeras (aizsargājošai) funkcijai. Tai ir īpaši spēcīga mīkstinoša un mitrinoša iedarbība, lieliski saglabā mitrumu ādā. Sakarā ar lielo palmitoleīna skābes daudzumu, kas raksturīgs arī makadāmijas, lazdu riekstu un smiltsērkšķu eļļām, avokado eļļa ir piemērota jutīgas ādas kopšanai un tai ir ārstnieciskas īpašības. Tajā esošie fitosterīni palīdz saglabāt ādas barjerfunkciju, jo molekulārajā struktūrā tie ir līdzīgi holesterīnam ādā un var to aizstāt, stimulējot jaunu šūnu veidošanos. To lieto arī neirodermatīta, ādas keratodermas un traucētas ādas barjeras funkcijas, rētu ārstēšanai.

Avokado eļļa lieliski iekļūst audos. Saskaņā ar pētījumu datiem, tas tā notiek pateicoties īso C ķēžu taukskābju daudzumam tajā, tas gan līdz šim ir maz pētīts. Sajaucot avokado eļļu ar citu eļļu, tā palīdz apgādāt ādu ar noteikta eļļas maisījuma vai emulsijas aktīvajām sastāvdaļām, tādējādi palielinot kosmētikas līdzekļa efektivitāti un iedarbīgumu. Šīs īpašības piemīt arī vīnogu kauliņu, kviešu dīgļu eļļām un lanolīnam (aitu vilnas taukiem). Avokado eļļa piešķir emulsijām biezumu, uzlabo to uzsūkšanos ādā.

Rakstu sagatavoja Brigita Rimkūne.

Saistītie produkti

leaf
Reģistrējieties jaunumu vēstulei un saņemiet -10% atlaidi nākamajam pirkumam