Par aprikožu kauliņu eļļu kosmētikā

27.08.2014
Par aprikožu kauliņu eļļu kosmētikā

Šoreiz mēs Jums pastāstīsim par ļoti vieglu un īpaši novērtētu aprikožu kauliņu eļļu kosmētikā. Pats aprikožu koks nāk no Austrumāzijas reģiona, Mandžūrijas. No turienes šis augs nonāca rietumos. Vispirms tas parādījās Uzbekistānā, kā arī Grieķijā un Itālijā, Romas impērijas laikā, no kurienes augs turpināja izplatīties ziemeļu virzienā, bet no Arābijas un Melnās jūras tas izplatījās dienvidos. Sākot no 18. gadsimta aprikožu koki tika nogādāti arī uz ASV, vēlāk - uz Kanādu, Dienvidāfriku, Austrāliju un Jaunzēlandi. Tā aprikozes izplatījās visā pasaulē. Jaunas aprikožu sugas tagad labi aug pat Latvijā.

Aprikožu kokiem gandrīz katru gadu ir bagātīga raža. Augļus ēd neapstrādātus, tos žāvē, izmanto ievārījuma pagatavošanai, kā arī dažādos citos veidos izmanto kulinārijā un konditorejas izstrādājumos. Augļos atrodamie kauliņi arī ir ēdami, tikai tos vajadzētu lietot ar mēru, jo tajos ir liels amigdalīna (!) daudzums. Aprikožu kauliņi satur apmēram 40-50% (līdzīgi mandeļu un persiku kauliņiem) gaiši dzeltenu, maigu, pēc marcipāniem smaržojošu eļļu, kuru izmanto ne tikai kosmētikā, bet arī pārtikā. To izmanto arī farmācijas rūpniecībā.

Savvaļas aprikožu (latīņu: Prunus armeniaca) kauliņu auksti spiestā eļļa tiek lietota kosmētikā. Pateicoties lielam oleīnskābes (Omega-9) saturam, tā ir salīdzinoši izturīga pret oksidāciju un sevišķi ātri uzsūcas ādā, bet dziļi tajā neiekļūst. Šī eļļa galvenokārt sastāv no oleīna (aptuveni 65–70%), linolskābes jeb Omega-6 (aptuveni 21–25%), palmitīna (aptuveni 5%), palmitoleīna (maks. 1%), taukskābēm, bet tajā ir arī citas vērtīgas vielas, piemēram, vitamīni A, B, B3, B15, E, karotīns, folijskābes un pantotēnskābes, flavonoīdi, skvalēns u.tml.

Saskaņā ar vācu enciklopēdisko publikāciju S. Krist, G. Buchbauer, C. Klausberger “Lexikon der pflanzlichen Fette und Öle” (Springer-Verlag, Wien 2008) aprikožu kauliņu eļļa ir labs E vitamīna avots: kopā ~ 20-84 mg / 100 g , un tajā ir īpaši paaugstināts gamma-tokoferola līmenis - 48 mg / 100 g. Auksti spiesta aprikožu kauliņu eļļa ir bagāta ar dažādiem augu sterīniem - tā satur galvenokārt beta-sitosterīnu (~ 89 mg / 100 g).

Aprikožu kauliņu eļļa ir universāla bāzes eļļa. Tā ir piemērota visiem: zīdaiņiem, bērniem, pusaudžiem, pieaugušajiem un vecākiem cilvēkiem. Īpaši vērtīga sausai un nobriedušai ādai.

Aprikožu eļļai ir nomierinoša iedarbība, padarot to par piemērotu risinājumu jutīgai ādai. To var lietot uz jutīgām vietām ap acīm un izmantot kā dekoratīvās kosmētikas noņemšanas līdzekli atsevišķi vai maisījumos ar citām, maigām eļļām. Aprikožu kauliņu eļļai ir ļoti maiga iedarbība uz ādu, tāpēc to bieži lieto ādas kopšanas līdzekļos zīdaiņiem un bērniem. Šī eļļa ir lieliska alternatīva mandeļu eļļai (līdzīga taukskābju spektra dēļ), piemērota cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret riekstiem. Maisījumi ar aprikožu kauliņu eļļu ir nedaudz gaišākas konsistences nekā maisījums ar mandeļu eļļu, tas ir izskaidrojams ar to, ka aprikozēm ir lielāks linolskābes daudzums.

Aprikožu kauliņu eļļa lieliski mīkstina un mitrina ādu. Tā palīdz reģenerēt ādas šūnas, izlīdzina un nostiprina ādu un uztur to ar pietiekamu mitruma daudzumu. Šī smaržīgā eļļa ir lieliski piemērota vieglu mitrinošu krēmu pagatavošanai. Atkarībā no ādas tipa, to var sajaukt ar citām eļļām, piemēram, vīnogu kauliņu eļļu, taukainākai ādai, naktssveces vai mežrozīšu eļļu, sausākai ādai. Sajaucot to ar jojobas eļļu, aprikožu kauliņu eļļa kļūst izturīgāka pret oksidāciju. Lieliski piemērota masāžai vai kā bāzes eļļa aromterapijā.

Piemērota ne tikai uzklāšanai uz ādas, bet arī visu tipu matu atdzīvināšanai. Sevišķi kā eļļas matu masku. To var sajaukt ar citām eļļām vai iejaukt iemīļotajā matu maskā, matu kondicionierī.

Vācu enciklopēdiskais izdevums “Lexikon der pflanzlichen Fette und Öle” sniedz šādus aprikožu kauliņu eļļas galvenos raksturojumus:
- Nostiprina audus;
- Aktivizē ādas vielmaiņu;
- Palīdz reģenerēt šūnas;
- Palīdz saglabāt mitrumu ādā;
- Nomierina kairinātu ādu;
- Piemērota zvīņainai un saplaisājušai ādai;
- Sniedz antibakteriālu iedarbību;
- Piešķir veselīgu toni bālai ādai.

Kosmētikas nozarē to bieži izmanto ziepju, dažādu losjonu, krēmu vai smaržu ražošanā. Lieliska sastāvdaļa anti-celulīta produktos, krēmos saplaisājušai ādai uz papēžiem, pretsaules un priekšlaicīgai novecošanai (piemēram, acu krēmi), preparātiem jutīgas ādas vai iekaisuma ārstēšanā, pretblaugznu matu šampūniem, bērnu kopšanas līdzekļiem un masāžas eļļām. Tā tik tiešām ir ļoti universāla eļļa.

Rakstu sagatavoja Brigita Rimkūnė.

Saistītie produkti

leaf
Reģistrējieties jaunumu vēstulei un saņemiet -10% atlaidi nākamajam pirkumam